Van Egypte tot Zuid-Amerika
De Egyptische sandaal met een zool van rubber, leer, hout of touw was waarschijnlijk de voorloper van de espadrille. De sandaal stond namelijk model voor de Romeinse pantoffel die de Romeinen tijdens de bezetting introduceerden in Spanje. Daar evolueerde hij verder tot de typische espadrille, gemaakt van canvas of katoen en met een flexibele jute zool verstevigd met een rubberen laag. Vooral de boeren in de Pyreneeën droegen ze en in het Baskenland zijn er winkels die de schoen al meer dan een eeuw produceren. Maar ze bleken ook ideaal schoeisel voor Spaanse zendelingen die ze meenamen op hun missies naar Zuid- en Midden-Amerika.
Van de filmset tot de catwalk
In de jaren veertig kwamen espadrilles in de mode in Amerika en pronkten ze aan de voeten van filmsterren, zoals Grace Kelly, Audrey Hepburn en Lauren Bacall. Maar het was de Franse couturier Yves Saint Laurent die de jute sandaal definitief op de modekaart zette. Hij spotte tijdens een modebeurs in Parijs in de jaren zestig de alpargatas - want zo worden de espadrilles in Spanje genoemd - van het Spaanse merk Castañer. Het familiebedrijf produceert de schoen al sinds 1927. Yves Saint Laurent ontwierp een model met een sleehak (revolutionair in die tijd) en liet deze door Castañer vervaardigen. De modieuze variant van de traditionele espadrille ging miljoenen keren over de toonbank en zo gaf de Franse ontwerper de espadrille een modeboost.
Van Chanel tot Conchisa
Sindsdien ontwerpen heel wat high fashionlabels, zoals Chanel, Kenzo en Prada hun eigen espadrilles in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Dan eens uit satijn of met lange veters, met gespen of een open neus. Maar ook heel wat andere merken surfen mee op de espadrillehype die er nu al een paar seizoenen is. Wij zijn vooral fan van bronzen en gouden exemplaren, espadrilles met etnische motieven en met stoere studs van bijvoorbeeld Conchisa, Catwalk of Kanna. Staan mooi onder elke outfit en garanderen 100% dat heerlijke zomergevoel.